Как да изчистим сребърните бижута удома?

Посребрените накити са привлекателни и търсени от мъже и жени, но с течение на времето губят блясъка си и стават все по-тъмни. Това се получава, когато среброто реагира с влага и въздух, което го води до окисляване. За да възстановите оригиналния блясък на среброто и бижутата от сребро, трябва да бъдат правилно почистени и съхранение.

Как да изчистим сребърните бижута удома?

Сребърното покритие, е тънък слой сребро, който е покрит върху основен метал, за да изглежда като твърдо сребро.
За разлика от среброто, почистването на сребърно покритие изисква повече внимание, тъй като покритието има потенциал да се повреди, излагайки метала отдолу.

Ето няколко начина, по които можете да се отървете от потъмняването и да възстановите сребърните покрития до предишната им красота, без да повредите сребърната плоча.

Почистване на сребърни бижута със сапун и вода

Ако вашите сребърни предмети и накити, показват някои признаци на потъмняване и изискват леко почистване, използването на обикновен стар сапун и вода може да върне блясъка му.
• Използвайте мек течен сапун и топла вода, за да създадете разпенен разтвор в съд. Потопете бижутата във водата за няколко минути.
• С помощта на мека кърпа разтривайте предметите, като внимавате да покриете всички повърхности. Ако бижуто има много канали или сложни гравюри, използвайте четка за зъби с мек косъм, за да отстраните мръсотията от тези зони.
• След като почистите, изплакнете предметите с топла вода.
• Избършете старателно кърпа без власинки и се уверете, че бижутата са изсъхнали правилно, преди да ги приберете.
Полираща кърпа за бижута
Изберете качествена кърпа за почистване на бижута, която ще почиства мръсотията и потъмняванията, както и придава на среброто блясък при полиране.

Почистете бижутата си между дълбоките почиствания, за да запазите блясъка си. Можете също така да дадете на сребърните си бижута бърз лак, след като ги носите, за да премахнете всички телесни масла, химикали или замърсители, които могат да присъстват. Те могат да ускорят потъмняването. Не забравяйте обаче да сте много внимателни с обшивката и да избършете парчето меко, без да го търкате.

Ако търсите качествени сребърни бижута, разгледайте в онлайн магазина за сребърни бижута от MK-ORO

Алуминиево фолио и сода за хляб

Този метод е идеален, ако сребърните бижута са силно опетнени. Почти гарантирано премахва потъмняването и възстановява блясъка на среброто. Нещо повече, този метод е щадящ за сребърното покритие, тъй като не изисква никакъв контакт с покритието. По-скоро позволява на химическия процес, който е причинил потъмняването, просто да се обърне.

  1. За този метод използвайте алуминиева тава или редувайте стъклена купа с алуминиево фолио. Уверете се, че лъскавата страна на алуминиевото фолио е обърната нагоре.
  2. Добавете равни части сода за хляб и сол (приблизително около 1 супена лъжица всяка) в купата.
  3. Добавете достатъчно топла вода в купата, за да се разтворят праховете.
  4. Потопете сребърните си бижута в разтвора и ги оставете за няколко минути. Ако е необходимо, добавете още вода, така че бижутата да са потопени правилно.
  5. Ще забележите черни и жълти люспи, които се носят от бижутата. Това е сярата, която е причината за окисляването в среброто, привличането към фолиото и откъсването от повърхностите на бижутата.

Преди да съхранявате посребрените бижута, уверете се, че са били добре изсушени. Тъй като излагането на въздух и влага е това, което кара среброто да потъмнее, винаги съхранявайте среброто на хладно и сухо място.
Поставете бижутата в херметична торбичка, като пластмасова торбичка Ziploc, тъй като това ще намали взаимодействието с въздуха, забавяйки скоростта на потъмняване. Увийте бижутата си със сребърни плочи в хартия против потъмняване, преди да ги запечатате като допълнителна стъпка на предпазливост.