Кога имаме необходимост от зимни и летни автомобилни гуми

tyres

В отминали години може би една от най-разсикваните теми сред шофьорите е тази наистина ли гумите за зимни условия е нужно да са обезателни или пък не. Реално има значителен брой различни мнения разбира се.

На практика, в Република България няма официално гласуван и приет закон, който да ни задължава да управляваме леката кола с помощта на зимни гуми в студените месеци или летни през летните месеци. Независимо от всичко това, е добре да сме запознати с това през кои точно месеци с какъв вид трябва да „обуем“ колата си, за да гарантираме своята, тази на пътниците и всички останали членове в придвижването сигурност.

Първата максима за това дали имаме необходимост от зимни или летни гуми са градусите. Ако паднат под седем градуса по Целзий, то зимните гуми се превръщат в точния избор. Това гарантира устойчиво сцепление на леката кола с влажна, снежна или дори ледена настилка. Принципно времето за шофиране с летни гуми е от началото на месец Април до края на септември, а този на зимните – от първите дни на месец октомври до последните дни на месец март.

Ако търсите GumiMax предлага евтини гуми зимни ще ги намерите в сайта на gumimax

За да се упътим по-правилно при подбора на вид автомобилни гуми в различните месеци на календарната година ще се доверим на познавачите от една водеща марка за създаване на гуми за леки автомобили – Continental. Позовавайки се на един от големите в тази ниша, на лице са три вида избор на гуми според времето през годината:

При температура повече от петнадесет градуса и сух път – за по-малък път на спирачките и управление на леката кола се предлагат летни гуми.

За над 15 градуса и мокър път – за по-съкратен път на спирачките и сигурност за аквапланинг се препоръчват летни, но също така и зимни автомобилни гуми за защита от „воден джоб“.

При температура под седем градуса, съчетана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-кратък път на спирачките и превенция от свободно пързаляне се предлагат зимни автомобилни гуми с грайфер над 3мм. дълбочинност.

Вие сами бихте могли да научите защо летните гуми са уместни за използване в летните месеци, пролет и ранна есен, в сравнение със зимните гуми по време на мразовитите месеци, които предразполагат към заскрежени, заледени или заледени пътища. Често изборът на правилни автомобилни гуми може да спаси доста хора.